Ana içeriğe atla
17 Temmuz 2023 - 23 Temmuz 2023

Program başvuruları 29 Mayıs 2023 itibayle CultureCivic tarafından alınmaktadır.

Bilgi, başvuru ve kayıt işlemleri için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

https://ogrenme-alani.culture-civic.org/atolyeler/atolye?preview_by_id=10&mode=user 

Atölyeler

Geleceğin Müzelerini Nasıl İnşa Ederiz?

Sanat kurumu, sanat üretimi ve sunumu ile doğrudan ilişkili olan, günümüzdeki toplumsal ilişkilere yansıyan söylemlerin müzakere edildiği ve farklı müşterekler arasında iletişimi odağına yerleştiren bir mekândır. Sanat yapıtlarını koleksiyonunda toplayan, koruyan, belgeleyen, sergileyen ve gelecek nesillere aktaran bir sanat kurumu olarak müzeler, günümüzde coğrafya fark etmeksizin tüm insanlığı etkileyen krizlerle baş edebilmek için kendilerini yeniden değerlendirmek ve yapılandırmak zorundalar.

Hassas Sesler

“Kâğıt üzerine aniden düşüp yürüyen örümceğin sesi”
Dinlemenin sanatsal üretimde ve sergileme pratiklerindeki yerini bir dizi egzersiz üzerinden değerlendirmeyi deneyecek ve üç gün sürecek bu atölyede, ses çıkarmama/çıkaramama, dinleme/dinleyememe hallerini  tartışabileceğimiz bir alana sahip olacağız. Sese odaklanmak teması güçlendirir mi?

Küratörlüğün ABC’si ve Bir Küratöre Sormak İstediğiniz Her Şey!

Giderek görünürlüğü artan küratörlüğün sanat ekosistemindeki yeri nedir? Bir meslek olarak küratörlüğün tarihsel ve kuramsal analizinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışındaki küratöryel alanda çalışma olanaklarının inceleneceği atölyede farklı model ve deneyimler hakkında sohbet edilmesi planlanıyor. Atölyenin ikinci bölümünde, son yirmi yılda bienal ve müze gibi büyük ölçekli sanat kurumlarının yanı sıra bağımsız olarak küratörlük yapan Çelenk Bafra, küratöryel pratikler ve küratörlük mesleği üzerine katılımcıların sorularını yanıtlıyor.

Uluslararası Sergiler, Eleştirel ve Deneysel Küratoryal Çalışmalar

Uluslararası sergilerin yapımı ve dinamikleri gerçekleştirildikleri coğrafya, bağlam ve mekanlara göre değişir. Küratoryal stratejiler ve yöntemler bu dinamikler üzerinden sergileri ve etrafında örecekleri programları şekillendirirken sanatsal üretimler, mekan kullanımları, kamusal programlar, yerel izleyiciyle etkileşim bu süreç içerisinde üzerinde beraber çalışılan alanlardan sadece örnekleri oluşturur. Uluslararası sergilerin dönüştürücü gücü nelerdir? Ne ölçekte bir kamusal diyalog ve tartışma zemini yaratabilirler?

Program Ekibi

Bige Örer

Bige Örer 1977, İstanbul doğumlu. Siyaset bilimi, kamu yönetimi ve sosyoloji alanlarında eğitim aldı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda İstanbul Bienali’nin ve tüm güncel sanat projelerinin direktörü olarak görev yapmaktadır. Küra­töryel projeleri arasında, “Aylaklar” (2017), “Çizgisel Aşkınlık” (2016) ve “Agorafobi” (2013) yer alır. “Zaman Makinesinde Renkli Bir Gezinti: Çocuklar İçin İstanbul Bienalleri” başlıklı çocuk kitabını Süreyyya Evren’le birlikte kaleme aldı. Bienaller hakkında çeşitli yayınlarda yazıları yayımlandı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler verdi.

IŞIN ÖNOL

isinonol

Işın Önol (1977, Türkiye) 2009’dan bu yana bağımsız küratör olarak sergiler ve sanat odaklı çeşitli etkinlikler gerçekleştirmiştir. Viyana’da yaşamaktadır. İstanbul’da 2006-2009 arasında Proje4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde direktor/küratör olarak

Çelenk Bafra

Çelenk Bafra 2018 yılından bu yana SAHA – Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’nin ve SAHA Studio’nun direktörlüğünü üstlenen küratör Çelenk Bafra, sanat yazılarının yanı sıra Açık Radyo’da pazartesileri “Hariçten Sanat” adlı bir program hazırlayıp sunuyor.

Kevser Güler

1983’te İzmir’de doğdu. Endüstri Mühendisliği ve Felsefe okudu. 2003 yılından bu yana metinler, kitaplar, sanat yapıtları ve sergiler üzerine çalışıyor.

Öykü Özsoy

Yirmi yılı aşkın uluslararası deneyime sahip olan İstanbul Modern’in Şef Küratörü Öykü Özsoy, İstanbul’da İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi (2011’de faaliyetlerini sonlandırarak kaynaklarını SALT’a devretmiştir); İsveç’te Intercult; Almanya’da Wilhelm-Hack-Museum ve Heidelberger Kunstverein gibi müze ve sanat kurumlarında sergiler, sanat projeleri, programları ve yayınlarıyla ilgili çeşitli pozisyonlarda görev almıştır.