Ana içeriğe atla

Yirmi yılı aşkın uluslararası deneyime sahip olan İstanbul Modern’in Şef Küratörü Öykü Özsoy, İstanbul’da İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi (2011’de faaliyetlerini sonlandırarak kaynaklarını SALT’a devretmiştir); İsveç’te Intercult; Almanya’da Wilhelm-Hack-Museum ve Heidelberger Kunstverein gibi müze ve sanat kurumlarında sergiler, sanat projeleri, programları ve yayınlarıyla ilgili çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. 2017-2020 arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’de küratör olarak görev yapan Özsoy, şu anda da Şef Küratör olarak çalışmakta ve müzenin sanatsal programlarını geliştirmektedir. İstanbul Modern’de “Etkileşimler” (2021), “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” (2020), Almanya’nın Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (ifa) tarafından desteklenen “İplikten Çözülenler” (eş küratörler Susanne Weiss ve Inka Gressel, 2019) ve İstanbul Modern’in koleksiyon sergisi “Şimdinin Peşinde” (2018) gibi sergilerin küratörlüğünü yapmıştır.

Özsoy ayrıca ALT Art Space, Millî Reasürans Sanat Galerisi, DEPO, Hasköy Yün İplik Fabrikası gibi İstanbul’daki çeşitli kurumların yanı sıra Almanya’da Westfalicher Kunstverein ve Güney Kore’de de INSA Art Space gibi mekânlarda da sergiler düzenlemiştir. 2005 ile 2010 yılları arasında Türkiye’nin ilk uluslararası misafir sanatçı programının eş direktörlüğünü üstlenen Özsoy, Beyrut’taki Ashkal Alwan; Londra’daki Delfina Foundation; Kahire’deki Townhouse Gallery ve Bristol’daki Spike Island gibi kurumlarla misafir sanatçı işbirlikleri başlatmıştır.

Özsoy, 2013-2015 yıllarında Kulturstiftung des Bundes (Alman Federal Kültür Vakfı) tarafından uluslararası küratör ödülüne layık görülmüş ve Almanya’daki sanat kurumlarında aralarında Bik van der Pol, Johanna Billing, Etcetera, Ahmet Öğüt, Maider Lopez, Hera Büyüktaşçıyan, Mounira Al Solh, Cevdet Erek’in de yer aldığı sanatçılarla sergiler gerçekleştirmiştir. 2019’da Tate Modern tarafından Tate Intensive Fellow seçilmiştir. Öykü Özsoy, halihazırda İstanbul Modern’in küratöryel bölümüyle birlikte müzenin Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasının açılış sergileri ve programları için çalışmaktadır .

 


Verdiği dersler:

Geleceğin Müzelerini Nasıl İnşa Ederiz?

Sanat kurumu, sanat üretimi ve sunumu ile doğrudan ilişkili olan, günümüzdeki toplumsal ilişkilere yansıyan söylemlerin müzakere edildiği ve farklı müşterekler arasında iletişimi odağına yerleştiren bir mekândır. Sanat yapıtlarını koleksiyonunda toplayan, koruyan, belgeleyen, sergileyen ve gelecek nesillere aktaran bir sanat kurumu olarak müzeler, günümüzde coğrafya fark etmeksizin tüm insanlığı etkileyen krizlerle baş edebilmek için kendilerini yeniden değerlendirmek ve yapılandırmak zorundalar.