Ana içeriğe atla
24 Temmuz 2022 - 30 Temmuz 2022

Nesin Köylerinin eşsiz bağlamında belirlenen program çerçevesinde sorgulamalar, tartışmalar ve atölyelerle soyut düşünme, tartışma ve uygulamalar üzerinden ilerleyecek bir haftalık programda tasarım üzerine disiplinler arası ilişkilenmeler ve ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya geliyoruz.

Beraber yaşama ve çalışma kültürünün deneyimlenebileceği Nesin Köylerinde mekânsal pratikler üzerine disiplinler arası düşünme ve sorgulama alanı açmak, ortak bir eğitim ve tartışma platformu oluşturmak. Farklı disiplinlere ait “mekânsal söylemleri” tartışmaya açmak ve konuşarak, hareketle, çizerek, şekil vererek hikayelerimizi paylaşmak, farklı şehir ve okullarda eğitime dahil olan bireylerin kendi aralarındaki etkileşimi ve iletişimi güçlendirmek.

Öncelikli olarak Mimarlık ve tasarım fakülteleri (Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama vb.) bölümlerinin lisans 3. ve 4. sınıf, lisansüstü öğrencileri ve mezunları. "Mekân" üzerine soruları ve merakı olan herkes için belirtilen kriterler dışındaki yüksek motivasyonlu başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.

Atölyeler

Nesnenin Çekimleri

Mimarlık ve sanatın odağındaki ‘nesne’nin güncel felsefi tartışmalar ışığında yenilenmekte olan tanımından hareketle karşımıza çıkacak değme nesnelerle üçüncü türden yakınlaşmaların peşine düşeceğiz. Edebiyat, müzik, seramik ve örgü pratiklerinden devşireceğimiz çekim kurallarıyla nesnelerin basitten karmaşığa şekil ve isim alıp verme hallerini keşfedeceğiz. Atölyemiz köyün yakın çevresinde bir yüzey araştırmasıyla yola koyulacak.

Şeylerin Göçü

Mimarlıkta, sanatta, tasarımda sürekli değişkenler içindeyiz. Kimi zaman nesneler göçüyor, kimi zaman insanlar, kimi zaman diğer canlılar, kimi zaman hisler, kimi zaman sevgiler, kimi zaman nefretler, kimi zaman bedenler. Bu atölye içinde doğada yapılacak yürüyüşler, yazılacak metinler, toprakla hemhal olunacak, hislerin formlara yansımaları konuşulacak. Katılımcıların duyular üzerinden toplayacakları şeyleri hikayelerle birleştirip, kimi zaman kilden kimi zaman harflerden, kimi zaman çizgilerden, ya da hareketli görüntülerden yapılar inşa edecek.’

Lecturers

CAN GÜNDÜZ

Mimar, sosyolog, film yapımcısı. İYTE Mimarlık Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi.

ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde Lisans (1998), Carnegie Mellon Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Yüksek Lisans’ını (2000)

ESER ÖYKÜ DEDE

Eser, 1977 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı’nda başladı. Seçil Akdil’le piyano, Prof. Sayram Akdil’le solfej ve armoni çalıştı. Eğitimi sırasında Ayşegül Sarıca ve Ali Darmar’ın master-

BİLGE DEMİRTAŞ

Bağımsız film yapımcısı, dijital medya sanatları araştırmacısı ve yarı-zamanlı öğretim görevlisi.

ODTÜ Felsefe Bölümü mezuniyetinden sonra ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (GİSAM)

OSMAN ŞİŞMAN

1979 İzmir doğumlu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Felsefe Bölümü mezunu. Endüstri Ürünleri Tasarımı doktora öğrencisi olan Şişman, Anadolu Üniversitesi'nde okutmanlık görevini sürdürdü. Anadolu Üniversitesi’ndeki görevinden KHK’yle ihraç edilen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitabevi yayın hayatına başladı. Yort Kitap yoğun olarak güncel düşünce, sinema kuramı, yeni medya eleştirisi gibi alanlarda, Türkçe okurunca çoğu bilinmeyen yazarların metinlerini tercüme ediyor ve yayımlıyor.

HAKAN ATAY

Hakan Atay, 1977 Gaziantep doğumlu. Antalya Lisesi ve ODTÜ Felsefe mezunu. Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Binghamton Üniversitesi (SUNY) Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden aldı. Binghamton, Gaziantep ve Mersin Üniversitelerinde çağdaş felsefe ve edebiyat dersleri verdi. Alain Badiou, Ray Brassier, Peter Brooks, Jean-François Lyotard, Robert Paxton, Fernando Pessoa gibi düşünür ve yazarların çeşitli eserlerini Türkçeye çevirdi.

YELTA KÖM

Sosyal ve politik sorunları tartışmak için mimari, sanatsal ve mekansal pratikleri birleştiren bir mimar, sanatçı ve araştırmacıdır. Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki mimarlık eğitiminin ardından, yüksek lisans derecesini Frankfurt am Main'deki Städelschule Mimarlık Sınıfı'ndan aldı. Çalışmalarında ağırlıklı olarak fiziksel çevrenin algılanlanmasından, kent imgesinden, neoliberal dönüşümlerden, doğa ve teknoloji arasındaki gerilimden ve kolektif hareketlerden etkilenir. Köm'ün metodolojisi ve araçları, her projede çeşitlilik ve işbirlikleri işlerin temel parçalarındandır.