Ana içeriğe atla
20 Eylül 2021 - 25 Eylül 2021

Yoğun ilginiz için çok teşekkür ederiz.
Bu program için kontenjanımız dolmuştur.
Gelecek programlarda görüşmek üzere!

Program Bilgileri
Tarihler:
20-25 Eylül
Katılımcı Sayısı: 20

Eğitimciler:
Erkan Özgen, Sanatçı, Sanat Eğitimcisi
Gonca Gümüşayak, Koreograf, Çağdaş Dans ve Yoga Eğitmeni, Performans Sanatçısı
Özenç Kabasakal, Eğitimci
Sena Rüya Günergin, Öğretim Görevlisi

Program Koordinatörü: Işın Önol, Küratör, Sanat Eğitimcisi, Öğretim Görevlisi

Genel Bilgi:
Bu program, eleştirel düşüncenin öğrenme ortamında harekete geçirilebileceği yöntemler, düşünce biçimleri ve aktiviteler sunar. Yaratıcı projelerin nasıl sosyal adalet, farklılıklar, birlikte yaşama, birbirini anlama, iklim ve çevre sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşabileceği, şiddetsiz ortamın sınıf içinde nasıl yaratılabileceği konusunda öneriler getirir. Öğrencilerin nasıl eğitim yıllarının daha erken dönemlerinde sanatsal araştırma yöntemlerinden yararlanabileceklerini ve düşünce becerilerini nasıl sosyal değişime odaklanarak geliştirebilecekleri sorularını sorar. 

Özellikle görsel sanatlar ve çeşitli yaratıcı alanlarda (hangi yaş grubuyla olursa olsun) çalışan eğitimcilerin, sınıf ortamı içinde bir topluluk hissini nasıl oluşturabilecekleri, öğrencilerin birbirlerinin farklılıklarını anlayarak nasıl ortak ve bireysel yaratıcı üretim içinde bulunabilecekleri konusunda tartışmalar ve atölyeler sunar, anlaşmazlık çözümleri ve şiddetsizlik üzerine yöntemler önerir.

Yaratıcı üretimi sınırlayan düşünce kalıplarını yıkmak üzerine egzersizler sunan bu program, Başka Bir Okul Mümkün, Köy Okulları Değişim Ağı, TEGEV gibi Türkiye’de alternatif eğitim yöntemlerini araştıran ve geliştiren kurumların düşünce ve deneyimlerinden faydalanarak eğitim ve kolektif sanat üretimi alanında alternatif düşünme ve üretim yöntemleri sunar.

Amaç
Programda, okul öncesi,  ilk ve ortaöğretim kurumlarında özellikle görsel sanatlar, tasarım, dans, drama gibi yaratıcı alanlarda çalışan öğretmen ve adaylarının sanat eğitimi üzerine alternatif yöntemler deneyimledikleri ve deneyimledikleri sorunlar üzerine tartıştıkları bir alan oluşturmak amaçlanmaktadır. Sınıf öğretmenleri, bilim ve teknoloji gibi spesifik branşlarda çalışan eğitimcilerin de bu programdan faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Hedef Kitle: Gençlerle ve çocuklarla eğitim kurumlarına bağlı ya da bağımsız olarak yaratıcı eğitim alanında çalışan herkes bu atölyeye davetlidir. Program okul öncesi, anaokulu, ilkokul sınıf öğretmenleri ve adaylarının yanı sıra gönüllü eğitimcilerin ve müze gibi kurumlarda yaratıcı eğitim alanında çakışan kişilerin de katılımına açıktır. (18 Yaş üzeri olmak üzere, farklı yaş ve mesleki gruptan başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.)

Bu program Türk İsveç İşbirliği Birimi tarafından desteklenmektedir.

nesinkoyleri.org

nesinistasyon.com

Lecturers

Özenç Kabasakal

2012 yılında sınıf öğretmenliğinden mezun oldum, Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nde gönüllülük yapmaya başladım. Hemen ardından katılımcı ve barışçıl bir öğrenme modelini hayata geçiren ilk BBOM Okulu Mutlu Keçi’nin kurulum sürecinde yer aldım. Dört yıl boyunca sınıf çemberleri, okulda birlikte karar alma ve çocuklarla anlaşmazlık çözümü yöntemleri üzerine hem Mutlu Keçi’de hem de diğer BBOM okullarında farklı sorumluluklarda çalıştım. Bu süreçte şiddetsiz iletişim, çocuk hakları, derin demokrasi, onarıcı çemberler, arabuluculuk ve sosyokrasi eğitimleri aldım.

SENA RÜYA GÜNERGİN

Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümünden yüksek onurla mezun oldu (2018). Üniversite bitirme tezi Türkiye’deki öğretmen kimliği ve öğretmen eğitimleri üzerineydi. Boston’da TAL’da (eğitim teknolojileri şirketi) üst düzey öğrenme tasarımcısı olarak çalışmaya başladı.

IŞIN ÖNOL

isinonol

Işın Önol (1977, Türkiye) 2009’dan bu yana bağımsız küratör olarak sergiler ve sanat odaklı çeşitli etkinlikler gerçekleştirmiştir. Viyana’da yaşamaktadır. İstanbul’da 2006-2009 arasında Proje4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde direktor/küratör olarak