Ana içeriğe atla

Atölyenin Amacı: Mimarlığın önemli bir düşünme ve uygulama şekli olan soyutlamayı kavrama ve uygulamanın yanı sıra, 3 boyut ve mekân-ölçek algısını geliştirmektir.

Atölyenin Hedefi: Soyut düşünme, soyut tasarım ve uygulama yapabilme becerisini geliştirmektir.

Teorik sunum ve üç pratik çalışmadan oluşan atölye hem bireysel hem grup çalışması olarak yürütülür. Sırasıyla soyutlama, Öklid geometrisi, yüzey oluşturma, mekân oluşturma ve mekânın bir topografyaya uygulamasından oluşmaktadır. Atölye süresince teorik sunumlar ve belirlenen malzemelerle el becerilerini geliştiren uygulamalar yapılır. Atölye sonunda katılımcılar Nesin Köyü’nün çevresinde belirledikleri bir alanda, atölye boyunca bahsedilen teknikleri kullanarak kendi çizdikleri bir tasarımı uygularlar.

Kavramsal çerçeve, teorik sunumlar:

Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecidir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır. Mimarlıkta soyutlama gerek tasarım sürecinde gerekse de mevcut yapıların anlaşılabilmesi-okunabilmesi için başvurulan en önemli yöntemlerden biridir.

 

Topografya, bir arazi yüzeyinin tabii ve suni ayrıntılarla meydana getirdiği şekildir. Bu şeklin kâğıt üzerinde harita ve tablo olarak gösterilmesiyle ilgili ölçme, hesap ve çizim işlerinin tamamına da topografya denir. Topografya aynı zamanda strüktürel bir yapının bir diğer yapıyla ilişkisini anlatan şemadır. Basit yüzeyler-düzlemler olmayıp farklı şekillerde 3 boyutlu olarak da tasarlanır. Düz, katlanmış, eğimli, kademeli olabildikleri gibi farklı düzey/seviyelerde de olabilirler. Yüzey üzerindeki bu farklılıklar çeşitli işlevlere olanak tanır.

 

Üst düzlem-örtü, doğa koşullarından korunmak için mekânı çevreleyen-kapatan koruyucu elemanlardan bir tanesidir. Üst düzlem 3 boyutlu olarak çeşitli şekillerde tasarlanabilir. Düz, katlanmış-kıvrık, çıkıntılı-yivli, kavisli vb. olabildiği gibi alçak veya yüksek olabilir. Üst düzlemler aynı zamanda altındaki yaşamı tanımlarlar.

Tessalasyon-mozaik döşeme, bir alanı veya yüzeyi ufak alan parçalarına-alt birimlere bölmektir.

Atölye çalışmaları

Atölye 1. Üçgenleme-Otoportre

Atölye  2. Konstelasyon

Atölye 3. Tesselasyon

Atölye 1. Üçgenleme-Otoportre(bireysel çalışma)

Katılımcılar, yükselti ve çukurları belirtecek şekilde, portrelerini üçgenleme tekniğiyle çizerler. Bir topografyayı temsil eden yüzlerinin soyut bir ifadesini oluştururlar.

Atölye  2. Konstelasyon (bireysel çalışma)

Konstelasyon ve üçgenleme denemelerinden kabuk oluşturulur ve ölçeklendirip bir mekâna dönüştürülerek kesit çizimleri yapılır.

 

Atölye 3. Teselasyon(grup çalışması)

Atölye katılımcıları üçgenlerden, işlevli bir kabuk tasarımı yaparlar ve atölye mekanına uygularlar.

Eğitimciler

BORA YERLİYURT

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde mimarlık bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra, doktorasını şehir planlama alanında “Kentsel Dönüşüm” üzerine gerçekleştirdi. Bora Yerliyurt’un mimarlık ve şehir planlama alanında çeşitli dergilerde

KUNTER MANİSA

Kunter Manisa 1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü lisansını, 2001 yılında Y.T.Ü. Bina Araştırma ve Planlama yüksek lisansını, 2007 yılında Y.T.Ü. Bina Araştırma ve planlama doktora programını

ERHAN VURAL

Erhan Vural, 2007`de YTÜ Mimarlık Fakültesi`nden mezun oldu. 2005`ten beri kurucu ortaklarından olduğu ABOUTBLANK bünyesinde, Ozan Özdilek, Hasan Sıtkı Gümüşsoy ve Gökhan Kodalak ile birlikte tekil konut ölçeğinden stratejik kentsel

Bu atölye aşağıdaki program(lar)ın bir parçasıdır:

MİMARLIK PROGRAMI I - 2018

25 Haziran 2018 - 8 Temmuz 2018

Mekânsal pratikler üzerine, disiplinler arası ve çoklu disiplinli, düşünme ve sorgulama ortamı kurmak, ortak bir eğitim ve tartışma platformu oluşturmak. Farklı disiplinlere ait ``mekânsal söylemleri`` tartışmaya açmak ve sorgulama imkânı