Ana içeriğe atla

İki haftalık süre içerisinde mekân ve bedenlerin örgütlenmesi bağlamında tarihsel süreçten bahsedilir. Kentlerin oluşumundan kamusal alana, kişisel mekânlardan eğitime her anımızı belirleyen tekno-evrenden, farkındalık evrenine adım atmamızı sağlayacak çalışmalar yapılacaktır. Özellikle, yoğun programlar içinde, sınav ve başarma stresiyle boğuşulan gençlik döneminde zamanın/zihnin/bedenin sıkışmışlığı hissinden ferah bir zaman/mekân ilişkisinin deneyimlenmesi ve bu deneyimi kişinin hayatının bütün evrelerine yansıtabilmesi çeşitli pratiklerle araştırılacaktır.

 

Atölyenin amacı: Tekno-endüstriyel dünyanın dışladığı bedenimiz, mevcudiyetimiz ve duygularımızla yeniden bağ kurmak, strese neden olan aşırı zihinsel faaliyetlerimize ara vermek ve o anda orada ol'an nefesimiz, bedenimiz, diğer insanlar ve içinde bulunduğumuz mekân/zaman ile ilişkilenmenin yollarını aramak. İçi boş, insansız, duyu ve duyguların dışlandığı, nötr bir kategori olarak mekan algısının; insan, mana, kültür, mit, hareket ve zamanla ilişkisini yeniden kurmak.

 

Atölyenin hedefi: 

Geçmişten günümüze mekânın sunumunu, üretimini, değişimini öğrenmek. Rönesans ve sonrası inşa edilen modernitenin mekân algımızı nasıl konumlandırdığını anlamak; ve şu anda içinde bulunduğumuz zihinsel/fiziksel ve psikolojik durumun bu algısal paradigmadan nasıl etkilendiğini farketmek. Çeşitli farkındalık çalışmalarıyla mekan/beden ve hareketlerimizin ilişkisini yeniden kurmak. Ses, doku, hareket, zaman, ölçek, duyular ve zihin arasındaki ilişkilere bakmak.

Beden/mekân/hareket odaklı fiziksel ve meditatif çalışmalarla, ekran/suretlerde yitirdiğimiz mevcudiyeti mekân ve beden farkındalığı ile güçlendirmek.

 

 

Stüdyo içi çalışmalar: 

Mekân ve bedenin Rönesans'tan günümüze nasıl algılandığı ve ilgili mimarlık teorisi anlatımları

Beden farkındalığı çalışmaları: dans, yoga, grup çalışmaları, nefes çalışmaları, meditasyonlar

 

Stüdyo dışı çalışmalar: 

Şirince Neresi: neler oldu, mitoloji ve hikayeler, “herhangibiryerişte"den "yer" kavramına geçişi araştırmak
Doğada ve Şirince'de yürüyüşler: ses, koku, doku, ışık, ısı, renk farkı
ndalığı çalışmaları
Eller/beden ile at
ölye çalışmaları

 

Çalışma sonu performansı: Atölye sürecinde edinilenlerin yansıtılacağı, katılımcılar tarafından kurgulanacak bir performans/enstalasyon gerçekleştirilir.

 

Eğitimciler

Nur Yavuz

1998 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 2000 yılında Bilkent Üniversitesi Görsel İletişim Bölümü'nde yüksek lisans çalışmasını, Deleuze felsefesinde zaman/mekan temsili teziyle tamamladı. 2000-2010 yıllarında New York ve Atina'da

Bu atölye aşağıdaki program(lar)ın bir parçasıdır:

MİMARLIK PROGRAMI I - 2018

25 Haziran 2018 - 8 Temmuz 2018

Mekânsal pratikler üzerine, disiplinler arası ve çoklu disiplinli, düşünme ve sorgulama ortamı kurmak, ortak bir eğitim ve tartışma platformu oluşturmak. Farklı disiplinlere ait ``mekânsal söylemleri`` tartışmaya açmak ve sorgulama imkânı