Ana içeriğe atla

Meselelerimiz çok; kişisel, kültürel, siyasal, küresel…

Bu atölye çalışmasının ana amacı önemli bir sorunun cevabını aramak: “Senin hayatla ilgili mesele(leri)n, takıntı(ları)n, hülya(ları)n nedir?” Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir, değişmeli! En nefret ettiğiniz şey, en sevdiğiniz şey, sizi rahatsız eden toplumsal bir olgu, siyasi bir olay, bir çocukluk anısı, isteyerek ya da istemeyerek unutamadığınız bir an… Hayatta “konuşmaya değer!” dediğiniz her şey olabilir; içsel bir konu olması işin tutku boyutunu artıracaktır şüphesiz.

Uzun tartışmalar, bir çeşit terapi seansı kıvamında olan itiraf ve ifşaat toplantılarını takiben, katılımcıların öz-farkındalıklarını arttıracakları ve bunu fotoğraf ile anlatabilecekleri bir içerik olması beklenen kişisel “mesele”niz belirlenmiş olacak. Ardından gezinmeye, fotoğraf üretmeye, öykünüze zemin bulmak üzere aylaklık yapmaya çıkacağız, çıkacaksınız. Bu aylak gezinmeler gruplar halinde veya tekil olarak yapılabilir, tamamıyla katılımcılara kalmış bir şey…

Fotoğraflar ortaya çıktıktan sonra ise, bunları kendi ellerimizle üreteceğimiz bir kitap maketine dönüştüreceğiz. Burada amaç:

  • öyküsel bir potansiyele sahip fotoğraf serisi ve dizilendirmesi yaratmak;
  • fotografik imgenin anlatım / aktarım gücü hakkında farkındalık yaratmak;
  • fotoğrafları tekil ölçekte “şirin” imgeler olarak değil de ortak kültürel tarihimize not düştüğümüz bir kişisel proje serisi olarak üretmeye alışmak;
  • fotoğrafın temel niteliğindeki erken dönem külliyatının ve onunla birlikte gelen teorik diskurun arasındaki vazgeçilmez bağı, güncel fotoğraf üretiminde referans, örnek, ilham kaynağı olarak kullanmayı hatırlamak ve revaçta olan görsel dillerin esiri olmadan olabildiğince kendine has bir içerik üretmek;
  • son olarak da; kendi kişisel tarihinize, içinize sinen bir yaratı bırakmak…

Atölye çalışması için bir önkoşul düşünülmedi; fotoğrafı bir araç kullanarak özbenliğini sorgulamak, rahatlatmak isteyen herhangi bir birey katılım yapabilir. Birçok farklı yaş ve mesleki disiplinden katılımcı olması tartışma ortamının zenginliğini artıracaktır. Amaç tek taraflı bir aktarımdan çok içeriği beraber üretmek, yapıcı eleştiri üzerine kurulu bir münazara ortamı yaratmak, bireysel iştirak ile müştereklerimizi buluşturduğumuz bir zemin yaratmak.

Gereksinimler:

  • Mümkünse fotoğraf makinesi, değilse en azından bir adet kameralı akıllı telefon.
  • Katılımcıların kendi dizüstü bilgisayarları varsa onu yanlarında getirmeleri önerilir.
Eğitimciler

Murat Germen

Murat Germen fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul ile Londra’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı / çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı.