Ana içeriğe atla

Seher Uysal (b.1983), İstanbul’da yaşayan görsel sanatçı ve araştırmacıdır. Sanatsal pratiğini gündelik hayata ilişkin sıradan olaylar şekillendirir ve çalışmaları esas olarak mekansal, tarihsel veya kültürel koşullar üzerine sanatsal araştırmaya dayalı düşüncelerden oluşur. Genellikle farklı bakış açılarının keşfedilmesi ve olgu olayların sorgulanması ile ilgilenir ve karmaşık fikirlere çizim, liste ve envanterlerin birikimi, imaj ve nesnelerin bir araya getirilerek yeni çerçevelerle sunumu gibi basit araçlarla yaklaşmaya çalışır.

 

Son zamanlarda Türk kısa film yönetmeni ve senarist Caner Yalçın ile farklı anlatıların bir araya getirilerek yorumlanması ve yeni hikayeler ve bellekler yaratması fikri üzerine araştırma projeleri hazırlamaktadır.

 

Uysal’ın pratiği sanatsal üretim ve akademik metinlerin yanı sıra Türkiye’de sanat eğitimi ve alternatif eğitim modelleri tartışmalarından da beslenir. 2014 yılında Kocaeli Üniversitesi’nden Sanatta Yeterlik derecesiyle mezun olmuş, 2012 ve 2013 yılında aynı üniversitede sözleşmeli olarak çalışmıştır. Nesin Sanat Köyü yaz okullarında eğitim takımının bir parçası olarak multidisipliner bir yaklaşıma sahip Görsel Kültür atölyesini yürütmüştür.

 

Exchanges in Art Education projesinin organizatörlerinden biri olarak sanat eğitiminde Türkiye ve uluslararası perspektifler ve görüşler sunan konuşmalar ve seminerler düzenlemektedir.

 

Çalışmalarını en son Space Debris Istanbul, Botkyrka Stcokholm, Mamut Art Project Istanbul ve Los Angeles Pitzer College Sanat Galerisi’nde göstermiştir.

seheruysal.com exchangesınarteducatıon.com

Verdiği dersler:

Anlatı Biçimleri

Gerçek ile kurmaca arasında gidip gelen
Belgeselden “melgesel”e
Yaratıcı anlatı ve araştırma biçimlerine
Karakterler yaratmaya, gündelik hayatı hikayeleştirmeye
Ilginiz var mı?

Görsel Kültür

Görme eylemine ilişkin bilindik genel geçer kabuller vardır, bazı şeyleri diğerlerine göre daha çabuk algılarız, ya da belli bir noktayı daha iyi görürüz. Bazen göz görüntüleri tamamlar, olaylar arasında bağ kurar, bazen de kişi üzerinde