Ana içeriğe atla
23 Ağustos 2020 - 6 Eylül 2020

Genel Bilgi:

Hareketli desen ve kâğıt hamuru heykel teknikleriyle gerçekleştirilecek Stroboskopik İmge Atölyesleri iki ayrı çalışma grubundan oluşmaktadır. Her iki atölyedeki katılımcıların (‘15’er kişilik gruplar) stroboskopik hareket algısına dayalı iki ve üç boyutlu uygulamalar gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda program sürecinde iki grubun katılımıyla gerçekleştirilecek atölye çalışmalarının yanı sıra, sanatta montaj, fotomontaj, kolaj ve asamblaj gibi tasarım tekniklerine dair temel bazı prensipler ve kavramların anlatılacağı sunumlara yer verilecektir. Öte yandan stroboskopik hareket kavramı sanat tarihinden bazı örnekler üzerinden incelenecektir. 

 

Amaç:

Dersler:
1. Canlı Model Eşliğinde Hareketli Desen Atölyesi (Uygulama)
2. Kolaj ve Asamblaj Teknikleriyle Kâğıt Hamuru Heykel Atölyesi (Uygulama)
3. Sanatta Stroboskopik İmge Üretimleri (Teorik)

1. Canlı Model Eşliğinde Hareketli Desen Atölyesi: Kömür tozu, füzen ve toz pastel gibi lekesel desen çalışmaları için elverişli malzemelerle canlı model eşliğinde iki boyutlu yüzey üzerine üç boyutlu ve hareketli imge üretimine dayalı uygulamalar yapılacaktır. İnsan bedeninin belli birimleri ile başlayarak adım adım bedenin bütününü hareket halinde algılayarak betimlemek ve resimde çoklu katmanlara dayalı yöntemler kullanılarak zaman ve hareket algısı yaratmak amaçlanmaktadır. Çoklu şeffaf yüzeylerde uygulanacak fragmanlar kolajlanarak veya tek yüzey üzerinde çoklu katmanlar üst üste bindirilerek oluşturulacak stroboskopik imgeler, resimde kurgu, kompozisyon, ışık, form ve renk gibi temel plastik prensipler de göz önünde bulundurularak üretilmeye çalışılacaktır. 

2. Kolaj ve Asamblaj Teknikleriyle Kâğıt Hamuru Heykel Atölyesi: Atık kâğıtlarla hazırlanan kâğıt hamuru ile bedene ait birimlerden veya nesnelerden kalıbı alınarak çoğaltılan birimlerle stroboskopik imge araştırmalarına yer verilmesi planlanmaktadır. Kolaj, montaj ve asamblaj teknikleriyle bir araya getirilen bu üç boyutlu modellemeler, hareket algısı yaratmaya yönelik olarak tasarlanacaklardır. Bedene ait birimlerden elde edilen modellemelerin özellikle giyilebilir tasarımlar olmaları planlanmaktadır.

 

Hedef Kitle:

Canlı Model Eşliğinde Hareketli Desen Atölyesi: Bu atölye, kâğıt üzerine kömür tozu, füzen ve toz pastel gibi malzemelerle canlı model eşliğinde üç boyutlu ve hareketli imge üretimi gerçekleştirmek isteyen 16 yaş üstü herkese açık olmakla beraber, katılımcılar belirlenirken güzel sanatlar eğitimi almış veya almakta olan adaylara öncelik tanınacaktır. Kolaj ve Asamblaj Teknikleriyle Kâğıt Hamuru Heykel Atölyesi: Kağıt hamuru kullanarak kalıp tekniği öğrenmek ve fotomontaj, kolaj ve asamblaj gibi tekniklerle sanatsal imge üretimi gerçekleştirmek isteyen 16 yaş üstü herkese acık atölye çalışması.

Program Ekibi

AYSEL ALVER

1983 / Sivas.

/Mardin’de yaşıyor ve çalışıyor.

Aysel Alver Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, 2008 yılında Heykel Bölümü’nde lisans eğitimini, 2011 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalı’nda ‘Sanat ve Şeyleş(tiril)me Süreçleri’ konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.