Ana içeriğe atla
16 Haziran 2019 - 30 Haziran 2019

Bu atölye sanat pratiklerini hem teorik hem de uygulamali olarak yakindan inceleme ve deneyimleme fırsatı sunar. Bir yandan eleştirel, bir yandan da deneysel olarak kurgulanacak aktiviteler her iki atölye içinde çokça konuyu analiz edecek, yeni sorular açacak. Ilk hafta Görsel Yalanlar, Ikinci hafta ise Improvizasyondan Performansa adlı atölyeler yer alacaktır. 

Bu program dans ve performans alanında çalışan iki performans sanatçısı (Aslı Bostancı ve Leman Sevda Darıcıoğlu) ile iki küratör (Livia Alexander & Charlotte Kent) tarafından yürütülecektir. Programın ilk haftasında yürütülecek olan Görsel Yalanlar Atölyesi'nde, imgeleri kavrama ve oluşturma konusunda teorik ve pratik çalışmalar yapılarak, sanat eleştirisi, güncel sanat ve görsel kültür alanlarında sorgulayıcı, zihin açıcı egzersizler yapılacaktır. Programın ikinci haftasında ise ses-beden pratikleri, doğaçlama, gibi egzersizler ile performans alanına yönelerek sanatta beden kullanımı konusunda derinlemesine bir çalışma yürütülecektir.

Atölyeler

Görsel Yalanlar

Çok fazla bilginin yanıltıcı olduğu bir dünyada, bu kurs, imgelerin bize nasıl yalan söyleyebileceği ile ilgileniyor. Sanat, reklamcılık ve başka görsel durumlara bakarak, ögrenciler, gördüğümüz şeyleri nasıl anladığımız ve yorumladığımızI öğrenecekler. Bir imgeye bakarak izleyici aktif olarak o imgenin anlamının yaratılmasında rol alır. Bu kursta bizler, belgesele dair inancımızı sorgulayacağız.

Sesbeden Pratikleri ile Doğaçlamadan Performansa

Sesbeden pratikleri ile doğaçlamadan performansa atölyesi, bedeni dinlemek ve mekanla ilişki kurmak üzerine doğaçlama araştırmalar yapılmasını hedefler. Bu doğaçlama araştırmalarından aldığı  ilhamla, katılımcının kendinden doğacak bir performans alanını kurgulaması amaçlanmaktadır. Süreç boyunca  her katılımcı kendisinin ve mekanın ihtiyaçlarını dinleyerek kendi performansını kurgulamaya doğru yönlendirilir.

Ne Kadar Gerçek O Kadar Derinde, Ne Kadar Derinde O Kadar Gerçek

"Ne kadar gerçek o kadar derinde, ne kadar derinde o kadar gerçek atölyesi", kişinin fiziksel ve duygusal beden sınırlarını araştırmak üzere uzun süreli egzersizler yapmasını hedefler. Her gün toplumda günde 4 saat sürecek egzersizlerle katılımcıların git gide daha derin bir farkındalıkla kendileri üzerinde çalışması ve kendi içinden doğandan yola çıkarak bedensel bir performans kurgulaması amaçlanmaktadır. Kendi içlerinde yürüyecek sınır araştırmaları boyunca katılımcılar kendi eşiklerine gidebilmeleri ve oradan yaratıma geçebilmeleri için desteklenir.

Program Ekibi

LIVIA ALEXANDER

Küratör ve yazar olan Livia Alexander, Montclair State University’de Sanat ve Tasarım Bölüm Başkanı’dır. Çalışmaları, sanat altyapısı ile yemek ve sanatın kültürel siyaseti, uygarlık, artistik üretim arasındaki ilişkiyi araştırmaya; Ortadoğu ile Güneydoğu Asya’daki güncel sanata odaklanır.

CHARLOTTE KENT

CHARLOTTE KENT, PhD, Montclair Eyalet Üniversitesi'nde Görsel Kültür alanında Yardımcı Doçent ve  Sanat Tarihi bölüm başkanı. Çalışmaları dilbilimsel ve görsel ifade araçlarının nasıl görüş yeteneğimizi engelleyebildiği konusuna odaklanır. Kimi zaman sanat eleştirisini analiz ederek, kimi zaman bir müze metnine, bir betimsel şiire, bir veri görselleştirmesi ya da bir sosyal medya postasına bakarak, bazı şeylerin nasıl kolayca görmezden gelinebildiğini sorgular. Şu andaki araştırmaları, bu temel üzerine kurulur ve güncel sanat ve spekülatif tasarımda absürd olanın yükselişine katkıda bulunan kültürel bağlamı inceler.

ASLI BOSTANCI

MSGSÜ Çağdaş Dans Anasanat Dalı'ndan 2007 senesinde mezun olan Aslı Bostancı aynı sene Viyana Impulstanz Festivali’ne Dancewebber bursu alarak davet edildi. 2009 senesinde Emmanuelle Huyn'nın sanat yönetmenliğinde, Center National de Danse Contemporaine Angers_France (CNDC)

LEMAN SEVDA DARICIOĞLU

Performans Sanatçısı (d.1985, İzmir) İstanbul’da yaşıyor. 
Sanatçı enstalasyon, video, fotoğraf gibi diğer disiplinlerle ilgilense de temel olarak performans sanatı alanında üretimini gerçekleştiriyor. Sanat üretim sürecine kendisi üzerinde performatif bir araştırma